Hiç Diş olmayan Ağızda İmplant Mümkün mü?

Dişler çekildikten sonra çiğneme fonksiyonunda önemli kayıp oluşur. Meydana gelen boşluk takılıp çıkarılabilen hiç protezleri veya işler kesilerek yapılan köprü uygulaması ile doldurulabilir. Ancak doğal dişi taklit eden implant uygulaması ile hem daha rahat çiğneme fonksiyonu hem de uzun ömürlü dişlere kavuşmak mümkün olur.

İmplant Nedir?

İmplant
İmplant diş

Diş implantları ile yapılan tedaviler diş hekimliğinin hastalara sağladığı en önemli gelişmelerden bir tanesidir. Doğal diş kökü gibi vazife gören küçük silindirik titanyum vidalar kemik içerisine yerleştirilir ve üç ay gibi bir sürede kemik ile kaynaşır. Kemik bağlantısı sağlandıktan sonra implant üzerine sabit veya hareketli diş protezleri uygulanması mümkün olur.
İmplant uygulanmasının en önemli avantajı hiç diş olmasa bile yeni diş kökleri gibi görev yapacak tutucuların sağlanabilmesidir. Diş olan ağızlarda ise diğer dişlerin kesilmesine gerek kalmadan kemik içerisine yerleştirilerek işsizliğin giderilmesi mümkündür. 30 yılı geçen bir süredir başarıyla uygulanan implantlar %90 oranında başarılı sonuçlar vermektedir. Başarısızlık durumu genellikle ağız temizliğini iyi yapılmadığı durumlarda olur. Aşırı sigara ve alkol kullanılması da implantların başarısını olumsuz etkiler.

İmplant yapılabilmesi için ne gerekir?

İmplant uygulaması yapılacak kişinin 18 yaşından büyük olması tercih edilir. Yeterli kemik desteğinin iyi olması, iyi bir ağız bakımı gerekir. Bunlar implantın olmaz ise olmaz koşullarından başında gelir. Malzemeler uygun planlama ve cerrahi prensipleri uyulması durumunda çok yüksek başarı oranları ile uygulana bilmektedir.

İmplant yapımı zor mu?

Ben hastalarıma her zaman implant uygulamasının dış çekim uygulamasından daha kolay olduğunu özellikle söylüyorum. İmplantlar son derece hassas sistemlerdir. Yapılacak hazırlanan yuvalara kağıtlar yerleştirilir. Tavsiye edilen ilaçları aksatmadan kullandığınızda hiçbir sorun yaşamadan tedaviniz tamamlanır.

İmplant tedavisini kim yapar?

İmplant yapımına sıra gelmeden önce size yapılacak işlemin hangi sebeple ve nasıl yapılacağı hakkında doğru bilgilendirmeniz gerekir. İyi bir planlama başarılı bir implantın anahtarıdır. Yapılacak tedavinin uzun süre kullanılabilmesi gerekir. Kendi dişleriniz gibi sağlaması ve estetik görünüme sahip olması gerekir.
İyi bir planlama için ağızdaki mevcut durumun doğru bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. Hacmi üç boyutlu olarak analiz edilir. Yapılacak implantların yeri çapı ve uzunlukları belirlenir. Her şeye rağmen operasyon sırasında yumuşak olması veya boşluklar bulunması gibi durumlara karşı işlemi yapan doktorun yeterince bilgi ve tecrübeli olması da gerekmektedir. Doğru uygulanmayan tedavilerde protez başarısızlığı söz konusu olur.

İmplant üzerine diş nasıl takılır?

İmplant üzerine yapılacak dişler her ağzın kendi özelliğine göre farklı olabilir. Bazı hastalar için sabit diş uygulaması uygun görülürken bazı hastalar için de takılıp çıkarılan hareketli protezler uygun olmaktadır. Sizin kemik yapınıza çiğneme durumunuza ağız bakımınıza göre size en uygun protez kliniğe geldiğinizde birlikte karar veririz.

Alt çene de hiç diş olmayan durumda implant yapımı

Alt çene 4 implant
Alt çene 2 implant

Alt çenenin bütün dişleri çekildiğinde yapılacak protez maalesef problemli protez türüdür. Dilin hareketleri protezi oynamasına sebep olur. Hareket eden protez damakta yaralar yapar. Çiğneme problemi oluşur. Bunun ötesinde konuşmakta bile zorlanabilir. Bu tip hastalar için can kurtarıcı vazife görmektedir. En azından alt çene de ön bölgeye yapılacak iki implant üzeri hareketli protez ile hasta rahat bir çiğneme fonksiyonuna kavuşabilir. Durumu el veriyor ise sayısı dört veya altıya çıkarılarak sabit protezler planlanabilir. Destek arttıkça üzerindeki protezi ömrü uzar. Kemik olan hastalar için implant sayısının arttırılması tavsiye edilir. Genellikle en fazla sekiz implanta kadar sayı artırılır. Bu durumda alt çenesinde hiç diş olmayan bir hastanın en fazla sekiz ile ihtiyacını karşılana bilmektedir.

Bütün dişlerini kaybeden hasta için ne yapılabilir?

Bütün dişlere implant yapımı
Bütün dişlere implant yapımı

Protezler alt çene protezleri ile karşılaştırıldığında kullanım olarak nispeten daha rahat kullanılırlar. Protezin damak ile vakum yapması sayesinde tutuculuk sağlanır. Ancak damak yüzeyi kapatıldığı için tat alma duyusu azalır. Bazı hastalar için de üst aman kapanmasa mide bulantısı şikayetine neden olur.
Uygulaması sayesinde hasta daha tat alabilir ve daha çiğneyebilir. Mide bulantısı şikayeti de ortadan kalkacaktır. Üst çene de en az dört genellikle altı veya sekiz işlem tamamlanır. Alt çeneye göre daha yumuşak kemik yapısına sahiptir. Çeneden daha geniş olan bir yapıda olan üst çene de genellikle yedi veya sekiz tercih edilir. Her hasta için uygulanacak implant sayısı hastanın yaşı beslenme alışkanlıklara kemik durumu ile belirlenir. Üst çeneye kaç implant yapılacağını belirlemek klinikte on dakikanızı alacaktır. Randevu alıp geldiğinizde size uzun Ömürlü implant planlamasını yapmaktan mutluluk duyarız.

Fotoğrafta üst çenede hiç diş olmayan hasta için yapılmış 6 implant diş ölçüsü aşamasında.

Birkaç dişini kaybetmiş hastalar için nasıl implant uygulanır?

Bölgesel diş eksikliklerinde uygulanan implantlar sayesinde diğer dişleri kesilmesine gerek kalmaz. Uygulamasında yapılan diş kesimi dişlerde soğuk sıcak hassasiyetine neden olabilmektedir. İmplant uygulaması sayesinde dişler kesilmeden işler eksik dişler yerine doğal dişlerinizi taklit eden implant üzeri dişler yapılabilir.

Türkiye de implant fiyatları Almanya, İngiltere, İsviçre gibi ülkelere göre 5 de 1 oranında daha uygun maliyetler ile uygulanmakta.

İmplant fiyatları ile ilgili bilgileri https://implantdisnedir.com/butun-dislere-implant/ yazısında vermiştim