Sallanan Dişler İçin Ne Yapılmalı?
Sallanan dişin hangi sebeple sallandığı önemlidir. Sallanan dişi sağlamlaştırmak mümkün mü? sorusunun cevabı da sallanma sebebine bağlıdır. Dişler Neden Sallanır:
- Travma
- Diş eti hastalığı
- Hatalı kapanış
- Kemik kaybı
- Periodontal cepler
Sallanan diş tedavisinde bize en çok umut veren sallanma sebebi travma nedeniyle olan sallanmalardır. Üzerine herhangi bir aşırı kuvvet geldiğinde diş yuvasından oynar. Genellikle ağız içerisine doğru hareket eden dişi en kısa süre içerisinde eski pozisyonuna getirmek ve orada sabitlemek gerekir. Çevre dokularında sağlığı ve temizliği sağlandıktan sonra üç ile altı haftalık bir süre takip edilir. Dişin durumuna göre kanal tedavisi uygulanabilir. Enfeksiyon olmayan steril ortamlarda oluşan diş hareketleri zaman içerisinde ortadan kalkar. İyileşme döneminde bu dişlerin üzerine kuvvet gelmemesi yani çiğneme fonksiyonu ortadan kaldırılması gerekir. Bu sebeple mutlaka diş hekimi kontrolünde takip edilmesi gerekir.
Bu Sayfanın İçeriği
Diş Eti Hastalığı Nedeni ile Sallanan Dişler

Sallanan diş cepler sebebi ile sallanıyor ise tedavisi oldukça zor neredeyse imkansızdır. Ancak bazı özel durumlarda sallan dişler tedavi edilebilmektedir. Diş hekimi diş kontrolünüzü yaptığında size dişin tedavi edilip edilemeyeceği bilgisini verecek. İki veya üç duvar kaybı ile görülen diş sallanmaları çekim ile sonuçlanır. Varsa ağızdaki diğer dişlerin de zarar görmemesi için diş çekimi de gecikilmemesi tavsiye edilir. Diş eti hastalığı nedeni ile sallanmaya başlayan dişler erken dönemde tedaviye alınır saat bile oldukça düşük başarı şansı olmaktadır. Sallanan dişler etrafındaki kemik dokusunu da yok eder. Kemik yok olması demek implant için önemli bir engel ortaya çıkması demektir. Sallanan dişlerin daha fazla kemik kaybı oluşturmadan çıkarılması yerinde bir karar olacaktır.
Ön Dişlerin Sallanması
Sallanan dişler için yapılabilecek tedavi oldukça sınırlıdır. Dişlerin sallanması demek kemik ile olan bağlantının zayıflaması, yani vücudun dişleri dışarıya atmaya çalışmasıdır.
Bütün Dişler Sallanınca Ne olur?
Özellikle bütün dişlerin sallandığı vakalarda önemli miktarda kemik kayıpları görülür. Üst çene de arka bölgelerde sinüs olduğu için implant yapımında da zorluklar ortaya çıkar. Alt çene arka bölgeler için ise sinir hasarına neden olabilecek riskler söz konusu olmaktadır. Problem ilerleyip riskli hale gelmeden önce tedaviye başlanması gerekir. Sallanan dişler yerine implant yapılacağı zaman enfeksiyon yok ise dişlerin çekildiği hasta aynı gün implant uygulaması mümkün olabilmektedir. Dişler çekilip yerine hemen implant yapılabilir. Ancak sallanan dişin etrafında enfeksiyon var ise beşi çekip implant yapmak maalesef riskli olabilmektedir. Özellikle yurtdışından gelen hastalar için riskli tedavileri önermiyoruz. Bu nedenle gerektiği durumlarda dişler çekilip birkaç ay bekledikten sonra implant uygulaması uygun olabilmektedir. Almanya’dan Türkiye’ye dişlerini yaptırmak için gelen bir hastaya uygulanacak tedavi en az komplikasyon ile yapılmalıdır. Yani Almanya’dan gelen hasta tedavi ye yaptırıp tekrar Almanya’ya döndüğünde bir problem yaşamamalıdır. 30 yıla Yaklaşan tecrübe ile sizin için en konforlu en az riskli en yüksek başarıyı sağlayacak tedavi planlarını yapıyor ve hastalarımızı güldürüyoruz.
Sallanan diş sağlamlaşır mı? Yapılabilecek olanlar sınırlıdır. dişleri sabitlemek varsa etrafındaki bakteri plağı ve diş taşlarını temizlemek antibiyotik kullandırmak çok sınırlı bak adam verebilir sallanma geçse bile diş kemik kaybı olduğu için çok uzun ömürlü olamayacaktır
Sallanan dişler için ne yapmalı? Sallanan dişleri sabitlemek gerekir. Dişin etrafındaki bakteri plağı ve diş taşlarını temizlemek lazımdır. Diş eti durumuna göre antibiyotik kullanımı düşünülebilir.
Sallanan diş çekilir mı? Tedavi ile giderilemeyecek olan dişlerin çekimi gerekir. Sallanan diş etrafında daha fazla kemik kaybı oluşturmadan çekilmelidir.
Sallanan diş kendiliğinden düşer mi? Bazen düşer. Ancak sallanan dişi ağızda tutmak oldukça sakıncalıdır. Etrafında bakteri plakları yani mikrop barındırır. Diş eti iltihabı ve kemik kaybına neden olacağı için çekim için geç kalınmaması gerekir.
Sallanan diş çekilmezse ne olur? Kemik daha fazla erir ve apse, ağrı gibi hiç istenmeyen durumlara neden olur. Bunlar olduğunda ise dişi çekmek bile sorun olacaktır.
Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya 05493474347 İstanbul Küçükçekmece
Bir Günde Diş Mümkün mü?
Macera arayanlar için macera sunan her zaman vardır