Diş Yerine İmplant

Dişlerden biri veya bir kaçı çekildiğinde onların yerine aynı işlevi görmek üzere implant yerleştirilebilir. Diş implantı kron, köprü, hareketli diş protezi desteklemek amacı ile ağız içerisinde cerrahi uygulama ile yerleştirilen tıbbi bir üründür.

İmplant silindiriktir, vida biçimindedir ve titanyumdan yapılır. Amaç eksilen diş yerine onun işlevlerini gerçekleştirecek bir diş kökü elde etmektir. İmplant diş vidası diş kaybı olan bölgeye yerleştirilir.

İmplant Planlaması

Yaklaşık 20-30 dakika süren cerrahi işlem öncesi iyi bir planlama yapmak gerekir.

  • Kişinin genel sağlık durumunun incelenmesi (şeker, kalp, tansiyon vb.)
  • Diş sıkma ve gıcırdatma değerlendirilmesi
  • Sigara, alkol uyuşturucu kullanımı
  • Radyoterapi kemoterapi
  • Kullanılan ilaçlar
  • Kemik durumu
  • Kapanış özellikleri

değerlendirilmelidir.

İmplantın  ilk aşaması planlamadır.

İmplant Uygulaması

implant uygulaması
implant uygulaması

Dikkatli bir planlama sonrasında lokal anestezi ile birlikte cerrahi operasyona başlanır. Operasyonun sonunda kemik içerisine yerleştirilen titanyum vida ile yeni bir diş kökü elde edilir. İmplant diş yapımı diş köprüsü fiyatı ile karşılaştırıldığında daha yüksek fiyatlıdır. Ancak kullanılması daha kolay ve rahattır. Tek diş eksikliğinde yandaki dişlerin kesilmesi gerekmeyeceği için daha mantıklıdır ve orijinal diş görevi görür.

Teknoloji

Günümüz diş implant uygulamaları temelinde, titanyum gibi materyallerin kemik ile bütünleşmesini ifade eden osseointegrasyon denilen süreç yer alır.

İmplant Üzeri Diş Yapımı

Diş kaplaması veya köprüsü için destek sağlayan implantlar diş kökü görevi görürler. Ağız içerisinde yerleştirilen üzerine yerleştirilen bir diş protezi de uygulanabilir. İmplant uygulanası sonrasında üzerine yük verebilmek için osseointegrasyon sürecinin tamamlanması gerekmektedir. Bu süre genellikle 2 ile 6 ay arasındadır.

Diş implantlarının başarı veya başarısızlığı, yerleştirildikleri insanın genel sağlığı, kemik bütünleşmesine etki eden ilaç kullanıyor olması ve ağızdaki dokuların sağlıklılığı ile doğrudan bağlantılıdır. Kemik ile bütünleşme başarısı açısından implant ve implant üstü protez üzerine gelecek stres de değerlendirilmelidir. İmplantların yerleştirilecekleri kemikteki yerlerinin ve sayılarının belirlenmesinde çiğneme sırasında oluşan biyomekanik kuvvetlerin etkili olmasından dolayı bu tespit protezin uzun dönem sağlıklı kalabilmesinin anahtarıdır. İmplantların yerleri ve açıları komşu dişlerin yerleri ve açıları, laboratuvar modellemeleri veya CAD/CAM modellemeleri ve cerrahi implant uygulama rehberleri ile uygulanan bilgisayarlı tomografi çalışmaları ile belirlenmektedir. Diş implantlarının uzun dönem başarısının ön şartları sağlıklı kemik ve diş etidir. Diş çekiminden sonra her ikisinde de atrofi meydana gelebileceği için ideal kemik ve diş etini elde etmek amacıyla bazen sinüs yükseltme veya dişeti grefti gibi protez öncesi uygulamalara ihtiyaç duyulmaktadır.